Ciepły dom rodzinny inspirowany tężniami w Konstancinie

Dom zbudowany według prostej zasady. Północna część to duży salon otoczony tężniami, a za nim "szafa" zawierająca schody, łazienki, garderoby, kuchnię, pomieszczenia techniczne. Południowa strona od lasu to wolne przestrzenie ograniczone głównie szklanymi ścianami, które pozwalają na pełny kontakt z lasem i jego mieszkańcami: wiewiórkami, kunami, ptakami ... - zachwycił mnie projekt pracowni Kulczyński Architekt Sp. z o.o.

Elewacje, podłogi, części wewnętrznych ścian, drzwi i wbudowane meble wykonano z polskiego modrzewia.
"Domowa szafa", wewnętrzne ściany tężni i jednej z łazienek wykończone są czarną lawą o strukturze pumeksu. Na podłodze zastosowano białoszary marmur. Na zewnątrz cieknąca solanka fantastycznie mieni się w promieniach słońcach. Dom zamiast ogrodu otacza las z roślinami kwitnącymi na biało.


____________________________

"pewnego dnia popatrzyłem nowym okiem
na tężnie w Konstancinie
Ich piękno mnie urzekło.
To był przecież mój dom w lesie.
Tak już zostało ..."
Architekt




















































































































Fot. Kulczyński Architekt Sp. z o.o.